Vesti i obaveštenja

Strana: 1 | 2 | 3 | 4 | 5


Pripreme za izgradnju supermarketa

11.08.2014.

Na komercijalnoj parceli (GPP) u naselju Stepa Stepanović danas počinju radovi na uređenju dela infrastrukture. Zemlja koja je bila privremeno odlagana u centralnom delu ove parcele tokom izgradnje kompleksa biće odnesena, a teren pripremljen za početak izgradnje supermarketa. Radovi na izgradnji objekta supermarketa će započeti odmah po dobijanju građevinske dozvole, što se očekuje do početka septembra meseca.


Do stana i bez vašeg učešća

maj 2014

Građevinska direkcija Srbije donela je odluku da do kraja 2014. godine svojim budućim kupcima stanova omogući beskamatne pozajmice za kupovinu stana u iznosu do 20 odsto vrednosti stana.
 
Kupac stana koji ostvaruje pravo na povraćaj PDV-a

Kupac prvog stana putem beskamatne pozajmice Direkcije može da obezbedi učešće za komercijalni stambeni kredit koje minimalno iznosi 20 odsto, od čega deo beskamatne pozajmice do 9,1 odsto vraća nakon refundacije PDV-a, a preostalih 11 odsto može da vrati sa rokom otplate do 10 godina, bez kamata i dodatnih troškova oko realizacije pozajmice.

PRIMER*
Stan vrednosti 80.000 evra

Pozajmica GDS 20% 16.000 eura
Način otplate pozajmice:    
Iz povraćaja PDV-a do 9,1% 7.200 eura
Na 10 godina bez kamate 11% 8.800 eura
    mesečna rata od 73 eura
* navedeni primer se odnosi na kupce koji ostvaruju pravo na refundaciju celokupnog iznosa PDV-a
 
Kupac stana koji ne ostvaruje pravo na povraćaj PDV-a
Kreditni i gotovinski kupci koji ne ostvaruju pravo na povraćaj PDV-a od Direkcije mogu dobiti beskamatnu pozajmicu u iznosu do 11 odsto vrednosti stana, sa rokom otplate do 10 godina, bez kamate i dodatnih troškova oko realizacije pozajmice.

PRIMER
Stan vrednosti 80.000 evra
Pozajmica GDS 11% 8.800 eura
Način otplate pozajmice:    
Na 10 godina bez kamate 8.800 eura mesečna rata od 73 eura

Useljenje kupca nije uslovljeno vraćanjem pozajmice. Direkcija odobrava beskamatne pozajmice za stanove na lokacijama Stepa Stepanović i Braće Jerković-Padina u Beogradu i Sunčana strana u Novom Sadu.

Svi kupci koji imaju dovoljno sopstvenih sredstava za kupovinu stana ili za učešće za komercijalni kredit, pozajmice mogu da iskoriste za kupovinu veće stambene jedinice ili za smanjenje visine rate kredita.


Čačak: Popust 4 odsto za gotovinske kupce stanova

april 2014

Građevinska direkcija Srbije donela je odluku da svim gotovinskim kupcima stanova na lokaciji Ratko Mitrović u Čačku omogući popust od 4 odsto. Cena kvadrata stana na ovoj lokaciji je 650 €/m2 sa PDV-om.

Detaljnije informacije: Lidija Odobašić 011/3209-819; 064/815-3070


Anketa o zadovoljstvu kupaca

april 2014.

Dragi stanari,

Obaveštavamo vas da će u narednom periodu biti sprovedeno ispitivanje zadovoljstva kupaca koje obuhvata zadovoljstvo odnosom sa Građevinskom direkcijom Srbije, zadovoljstvo kupljenim stanom i zadovoljstvo celokupnim naseljem.

Kupci u naseljima Stepa Stepanović i Dr Ivan Ribar biće izabrani metodom slučajnog uzorka. Ispitanici koji budu izabrani biće telefonom obavešteni o istraživanju, njegovoj svrsi i zaštićenosti podataka. Biće anketirani oni učesnici koji dobrovoljno prihvate učešće.

Prikupljanje podataka putem formatiranog upitnika sprovešće anketari u naseljima  Stepa Stepanović i Dr Ivan Ribar.

Unapred hvala na saradnji.


Pozajmica GDS za kupovinu prvog stana

januar 2014

Građevinska direkcija Srbije donela je odluku da u 2014. godini svim kupcima koji kupuju prvi stan od Direkcije i ostvaruju pravo na povraćaj PDV-a omogući beskamatnu pozajmicu u iznosu do 9,1 odsto vrednosti stana.

Stopa PDV-a na stanove od 01.01.2014. godine menja se sa 8 na 10 odsto, tako da će maksimalan iznos pozajmice kupcu prvog stana iznosiiti 9,1 odsto.

Imajuću u vidu da su u 2014. godini obustavljeni subvencionisani stambeni kredit, kao i da minimalno učešće za komercijalni stambeni kredit iznosi 20 odsto, pozajmica u vrednosti od 9,1 odsto vrednosti stana omogućava kupcu da uz samo 10,9 odsto sopstvenih sredstava obezbedi potrebno učešće.

Sa druge strane, postoji još jedna pogodnost: kupac dobija mogućnost da putem ove beskamatne pozajmice obezbedi za sebe veću stambenu jedinicu, odnosno da kupi onoliko kvadrata više koliko iznosi pozajmica, jer će ta sredstva vratiti Direkciji iz povraćaja PDV-a.

 
PRIMER
Vrednost nepokretnosti     80.000 eura           
Traženo učešće
za komercijalni kredit     16.000 eura     Učešće sa pozajmicom GDS-a     sredstva kupca = 8.720 eura
iznos pozajmice = 7.280 eura

U slučaju da se odluči za pozajmicu od strane GDS, kupcu će biti neophodno samo 10,9 odsto sopstvenih sredstava, a dodatnih do 9,1 obezbediće kroz beskamatnu pozajmicu od strane GDS, koju će vratiti iz sredstava koje dobije nakon refundacije PDV-a.

Iznos pozajmice Građevinske direkcije Srbije kupcu može iznositi maksimalno do 9,1 odsto vrednosti stana, jer je to maksimalan procenat na koji kupac može ostvariti pravo na povraćaj PDV-a. Procenat na koji se ostvaruje pravo na povraćaj PDV-a zavisi od kvadrature stana i broja članova domaćinstva.


Strana: 1 | 2 | 3 | 4 | 5